Ученическият съвет и педагогическият колектив на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ се включи в Европейската седмица на движението.

 

„Седмица на движението” е ежегодно европейско събитие и неразделна част от кампанията „Сега се движим“. Тази година тя се проведе от 29 септември до 5 октомври. Целта на инициативата бе да се популяризират ползите от това да се движим редовно, да спортуваме и да бъдем физически активни. „Седмицата на движението” е насочена към всеки, който има интерес да бъде активен или иска да провокира останалите да бъдат активни. По време на нея се проведоха едновременно стотици събития в цяла Европа под формата на едноседмичен фестивал на спорта и физическата активност. Във Варна тя се организира по проект „Да раздвижим Варна‘‘, с който се подкрепя кандидатурата на града за Европейска младежка столица 2017.

НГХНИ “Константин Преславски“ се включи в инициативата с  организиране на всеучилищно хоро с покана към всички училища на град Варна. То се проведе на 29.09 от 12,45 ч. в двора на гимназията. Събитието бе по инициатива на Ученическия съвет с подкрепата на педагогическия колектив  и имаше за цел  да стимулира учениците да се движат и то чрез един от фолклорните символите на България – народния танц. С това събитие се показа една алтернативна възможност за физическа дейност.

Като голяма общност –учениците и учителите от град Варна,  дадоха  пример как  трябва да живеем здравословно и как това може да се съчетае с нещо много приятно – танците. Чувството да си част от хорото е неповторимо за всеки участник и затова всички го преживяха заедно. Българските народни танци са уникален начин и за усещане на колективна принадлежност.