СЪВРЕМЕННИ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ

   При нас можете да участвате във франкофонски празници, ваканционни езикови курсове и много други мероприятия.

 

У Ч И Т Е Л И :

 

Английски език :
 

<


 

Немски език:     Френски език :


Руски език :


Италиански език :


 


 

London Tests of EnglishНа  24 ноември 2010  в средните училища на всички 27 страни членки на ЕС се проведе  конкурсът “Jenuves Traslatores” по инициатива на Европеската комисия, който се организира за пети пореден път. Тази учебна година той беше предназначен за ученици, родени през 1993г . В конкурса  за  най-добрите млади  преводачи взеха участие ученици от   XI клас -
....................................................................

 


 

През месец март 2011 в гр. Ямбол се проведе Националното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. В него взеха участие ученици от 66 училища  от страната. От НГХНИ „Константин Преславски”  участваха 12 ученици, които се представиха отлично.  Георги Кънев от Vб се класира втори на ниво А1, Аела Николова IXa  взе първо място на ниво B1.

 


 

НГХНИ  „Константин Преславски”  СПЕЧЕЛИ

ИНТЕРЕСЕН И ПОЛЕЗЕН МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ

ПО ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

През учебната 2010/2011 година Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” спечели международен проект по програма „Учене през целия живот”, подпрограма „Коменски”. Проектът на тема „Приказки и легенди в Европа” е двугодишен и в него партньори са училища от Германия, Франция, Италия, Испания и Турция.
         В проекта вземат участие ученици от
V до XI класове, като най-активно се включват  Vа,б, VIIa, IXa, Xa и Хе.
        През първата година от работата по проекта учениците се запознаха с разнообразието от
приказки и легенди в страните-партньори; участваха в конкурса за лого на проекта. Предложенията бяха нарисувани от ученици от VIIа и Xе клас. Проектът на учениците Дилян  Добрев и Мирослав Иванов от Хе клас спечели конкурса и стана лого на проекта. То ще присъства на всички официални документи, материали и продукти по проекта. По време на работната среща в Ойскирхен, Германия директорката на гимназията – г-жа Крачунова получи плакета за първото място.
      
Филм за  НГХНИ „Константин Преславски” беше заснет,  редактиран и озвучен от учениците Ана Ченешкова, Деница Христова,  Мирослав Барбалов и Ния Докова  от Xa клас; създадени бяха Power Point  презентации за град Варна и България от Стела Ненова, Мартина Иванова Xa и  Мария Матеева, Xe. Те бяха представени  пред екипите на страните-партньори на работната среща в Германия.
        Учениците избраха  и преведоха на английски език и нарисуваха илюстрации към двете приказки  от българското народно творчество  - „Тримата братя и златната ябълка” и „Житената питка”.
       
През месец февруари се проведе on-line конкурс за избор на външния вид на  рибата- приказен герой, която  ще „посети” всяка страна, участваща в проекта, и ще събере впечатления и приказки. Представители на VIIa и Xe класове нарисуваха своите идеи, а Мария Тонева  от Хе дори изработи от плат и камъни риба- играчка. Първо място след гласуването на всички училища-партньори спечели предложението на Габриела Шкодрова, VIIa клас.
      Ученици от Ха клас заснеха приказката „ Тримата братя и златната ябълка” и участват в on-line състезание за най-добър разказвач.
     
Аела Николова  от IХа клас написа началото на съвместната Европейска приказка, която ще бъде създадена от учениците от училищата партньори от Германия, Франция, Италия, Испания, Турция и България. Илюстрациите към първата глава ще бъдат нарисувани от ученици от Xe, IXe и Vб класове.
    Учениците от  VIг подготиха  текст на песен към двете български приказки, а Николай Гурбанов от XIж написа музиката.Запис на изпълнението ще бъде направен в студио в края на месец май 2011.
   
От 06 до 12 юни 2011 ще се проведе втората работна среща в Капеладес, Испания, в която ще участват представители от всички страни-партньори. НГХНИ „Константин Преславски” ще бъде представена от екип – трима преподаватели /Бончо Ангелов – зам.директор, Елеонора Николова – учител по БЕЛ и Живка Захариева – координатор на проекта/ и четири ученици – Аела Николова IXa, Ана Ченешкова Xa, Деница Христова Xa  и Ния Докова Xa. По време на мобилността най-активните участници в проекта ще имат възможност да се запознаят с културата и забележителностите на Испания  една от страните –партнньори, да се запознаят с начина, по който се осъществява образованието в другите европейски страни, да се срещнат, общуват и да създадат приятелства с връстници от други европейски страни.