Начало Новини Прием Учебни профили Структура Дейности Контакт Награди Реализация Общ. съвет
 Катедра музика

                                                 
                                             ДУХОВ ОРКЕСТЪР 


             Духовият оркестър при Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” Варна е сформиран през 2002 г. Ръководител и негов диригент е г-н Тодор Кънев – учител по музика в гимназията.
               
В състава на духовия оркестър участват ученици от 5 до 11 клас, като броят им варира от 30 до 35 оркестранти. Гимназията разполага с 5 кларинета, 3 тромпета, 6 корнета, 7 флигорни, 9 бас-флигорни, 5 алтхорни, 1 бас, 1 хеликон, 6 барабанчета, 2 тъпана и 1 чифт чинели. Репетициите се провеждат както индивидуално, така и по партии. Налице са необходимите щимове за оркестрантите и партитури за диригента. Репертоарът на духовия оркестър включва редица от най-популярните тържествени маршове и пиеси по възрожденски мелодии. За представителните изяви и участия са осигурени 39 комплекта униформи.
             Ежегодно оркестърът открива учебната година в гимназията, изявява се в традиционния ни годишен концерт и в майските тържества. Канен е за участия в редица общоградски прояви, чествания и тържества, от партньори на гимназията като МЕИ – Варна, Драматичен театър, ВСУ „Черноризец Храбър” и варненски училища. Изнасял е концерти на сцена Раковина в Морската градина. Взема дейно участие и в организирания от Община Варна ежегоден „Преглед на духовите оркестри”, който през настоящата година се проведе в концертната зала на НГХНИ "Константин Преславски" - Варна.