НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ
  Актуално Дейности Документи Прием Летописна книга Структура Контакти
   Съвременни чужди езици

      
      

ПЕК 2 etwinning проект, част от програма Коменски.      

 

  

Нека Ви запознаем с Пек! Той е една немирна бълха, която търси приключения, както и нови места, които да посети! Не просто защото е любопитен, а защото силно вярва, че колкото повече научава за света и удивителното разнообразие от хора, които живеят в него, толкова повече последователи ще има! Хм, какво толкова е специално в него, че да го последвате? Чуйте една малка тайна- Пек не е просто бълха....той е въображаема част от нашето съзнание, която иска да пътува и да опознава Европа!

 

 

Цели на проекта:

·         Да се знае повече за европейски градове и езици

·         Да се научат учениците как да създават истории и да ги превръщат в комикс

·         Да се използват компютърни програми като: уеб търсачки, форуми, уики, блог, текст редактор, редакция на изображение, публикуване в страница на проект, и т.н.

Работен процес:

  • Всяко училище създава своя страница с картинки и текст , и ги нанася на страница от комикса с черно мастило: темата е плод на въображението на учениците, като идеята е Пек да пристигне в дадения град, да посети интересни места и да му се случи нещо забавно

  • Ученици в определени училища оцветяват всички станици използвайки GIMP

  • Страниците се превеждат на всички езици

  • Екипът, който е главен мениджър на проекта, го подрежда като използва Scribus,  публикува го в PDF формат, в интернет и го издава на хартия

  • В процеса на работа има включени допълнителни дейности като конкурс за корица, създаване на принт за чаша, тениска и стикер, пъзел с изглед на градовете участници, видеоклип на тема “Какво се вижда от моя прозорец” и други

   В този предизвикателен проект, в който взеха участие15 училища от 11 европейски държави, се включиха и учениците от 8б клас за учебната 2010/2011 г. под ръководството на Керанка Георгиева, мениджър на проекта за НГХНИ” Константин Преславски”, гр. Варна.

   Учениците взеха активно участие и се включиха във всички задачи, необходими за да се създаде истинско списание. Те използваха своето въображение, творчество, уменията си за съвместна работа, както и знанията си по английски език, необходими в класната стая, както и във виртуално сътрудничество с ученици и учители по интернет, което доведе съвместните ни усилия до финалния резултат – комикса!

   Преподаването и учението станаха по-забавни! Опознахме се по-добре, в следствие на което работата ни в час бе по-ползотворна. Да създадем история в даден контекст допълнително обогати нашата работа, а фактът, че сме част от по-мащабна история и екип ни мотивира още повече. През цялото време се спазваха срокове на конкретните задачи, което обвързваше всички партньори във взаимно доверие и коректност. Учениците осъзнаха ползата от работата в екип, от доверието и уважението в общуването, както и колко полезно средство е английския език в работата с партньори от цяла Европа. Постигането на крайната цел бе истинска награда за всички нас. Освен това даде на учениците повод да са по-уверени в себе си!

  В последния етап от осъществяването на ПЕК 2, след като бяхме получили списанието от колегите от Испания, заедно с учениците решихме да реализираме своите идеи за принт на тениска. За това ни бяха нужни средства. Обърнахме се към екипа на издателство Лонгман. Запознахме ги с идеята си. Те направиха осъществяването и възможно, като ни предоставиха цялата сума, необходима за отпечатването на Пек на 20 тениски! Искрено им благодарим за това, че ни бяха партньор в превръщането на едно наше творческо решение в реалност!   През октомври 2012г. Керанка Георгиева – учител по английски език и  група ученици от 9 б клас на НГХНИ  получиха Европейски сертификат за качество “eTwinning Label” за проекта ПЕК 2, както и сертификат за качество за същия проект от българската национална агенция.

 

 

 

  


   На вниманието на всеки, който желае да се запознае по-подробно с нашия вече завършен проект предоставяме линк, който ще Ви отведе в света на Пек! Приятно пътуване!

Pek, the Traveller Flea 2

Public link to this TwinSpace: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p34578