Летописна книга

 

Учениците от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – Варна участваха за пета поредна година в Националното ученическо състезание за разработване на философско есе, организирано от Философския факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, което бе проведено през м. април 2021 г. Традиционното силно представяне на учениците ни, отново демонстрира афинитета им към хуманитаристиката. Ето и резултатите от конкурса:

Във възрастова група IX - X клас:

-       Бояна Райкова от X Д кл. (с 95,5 точки и оценка 5,83) - първо място

-       Яни Николов от Х И кл. (с 94,5 точки и оценка 5,79) - второ място

-       Антония Йорданова от Х И кл. (с 93 точки и оценка 5,74) - четвърто място

-       Петя Ризова от Х В кл. - седмо място

Във възрастова група XII клас:

-       Мая Рулинска от XII А кл. (с 90 точки и оценка 5,63) - пето място

Ръководител на всички участвали ученици бе д-р И. Маркова – учител по философия в училището.

На вниманието на кандидатите от цялата страна бяха предложени избрани теми, съобразени с възрастовите групи. Състезанието беше анонимно и имаше за цел да предостави форум за изява на талантливи ученици от X до XII клас.

Участниците получиха грамоти, а традиционното представяне на най-добрите есета беше проведено онлайн на 19.05.2021 г.

 

 


 

 

  ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО ПОСТИЖЕНИ НА УЧЕНИЦИ

ОТ СУ за ХНИ „К. ПРЕСЛАВСКИ“-гр. ВАРНАУченици от 9 и 11 клас от СУ за ХНИ „Константин Преславски“, заеха призови места в осмото издание на конкурса за есе „Что я знаю о России?“.

Конкурсът е организиран от ЦЕНТЪРА ПО РУСИСТИКА НА ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „Епископ Константин Преславски“ със съдействието на РУО на МОН – гр. Шумен.

Конкурсът е национален и цели да обедини всички ученици от средните училища и професионалните и профилирани гимназии, които проявяват интерес към руския език и руската култура, и да обогати знанията им в тази област.

Тази година конкурсът премина под надслов „КАК ПРЕКРАСЕН ЭТОТ МИР…”.

Ученичките от 9 „г“ клас Александра Янкова и Яница Николова от 11 „б” клас  бяха наградени с грамоти  I степен.

Есето на Яница беше оценено от журито със 79 точки от общо 80, а на Александра със 77 точки.

 Постигнатият резултат дава възможност на нашите ученички след завършване на 12 клас да кандидатстват в специалностите с руски език на Шуменския университет, без да полагат изпити.


Пожелаваме на Яница и Александра още много успехи и отличия по пътя на знанието! 

                            

 


 

 

Наша ученичка с награда от литературния конкурс „Герои сега“

            На 2 юни 2021 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ се състоя награждаването на отличените литературни творби от конкурса „Герои сега“, проведен в рамките на Международния литературен фестивал „Варна Лит“. В оспорвана надпревара с над 130 участници Виктория Славова от IX В клас се класира сред 10-те победители тази година. Ученичката получи грамота, ваучер за подарък от известна верига книжарници и творчески клас с писателя Захари Карабашлиев.

 

 

 

>


 

 


 

Александра Илиева, ученичка от VII Б клас се класира на Първо място с максимален брой точки  в Математическо състезание в памет на Виктор Маринов.

 

 


  
   В периода 26-29 април 2021г. се проведе Пета национална конференция „Да мислим екологично за бъдещето“. Конференцията беше организирана от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас и е включена в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2020/2021 година.  Участниците имаха възможност да представят доклад, презентация или постер в няколко направления на екологична тема. В работата на конференцията участва Филип Флорошки от IX“б“ клас по тема „Биологично разнообразие на Черно море“ и беше класиран на второ място. Наградите бяха връчени на 21 май 2021г. в Център за съвременно изкуство град Бургас.

 

 


 

 

За трета поредна година училищният вестник „Профили“ с призова награда от национален журналистически конкурс за ученици

Третото издание на Националния журналистически конкурс за ученици „Гео Милев“ 2021 г., организиран от Община Стара Загора, Центъра за подкрепа за личностно развитие и къщата музей „Гео Милев”, събра участници от 21 населени места и 15 области, 152 млади журналисти с 235 творби.

Жури от журналисти в състав: председател Станимира Димова и членове Велизара Цонева и Стоян Стратиев отличи колективa на вестник „Профили” към Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” - Варна за броевете от 2019/2020 г. с второ място в раздел „Ученически издания. Вестници в електронен вариант”.

Екипът на вестника - Вероника Окова, Дария Великова, Джулия Неделчева, Калия Окова, Мира Георгиева, Петър Цветков, Стелла-Георгина Калчева, Теодора Рангелова, Яница Николова, ученици от XI Б и XI И клас, и ръководителите - Радостина Иванова и Дарена Маринова, изказват своята благодарност на всички учители и ученици, съдействали през годините за списването на училищния вестник, и най-вече на г-жа Катерина Раличкова (учител по история и цивилизация), която поддържа историческата рубрика на изданието.

 

 

 

   

 


 

 

 

 

 

  

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 


 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

  

 


 

17.10.2020г. в град Суворово се състоя Ден на народните танци и хора „Като жива вода“. В конкурсната програма на фестивала взеха участие 12“ж“ клас при СУХНИ „Константин Преславски“ – гр. Варна  и бяха отличени с първо място във възрастовата си група при танцовите ансамбли и състави.

 

 

  

СЪОБЩЕНИЕ

Съгласно заповедта на Началника на РУО-Варна на 17.10.2020 год. (събота) в СУ за ХНИ ,,Константин Преславски“ – Варна ще се проведе Областният кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език.

Всички ученици, класирани на училищните кръгове и заявили участие в областния кръг, са допуснати.      

За участието  в състезанието  родителят/попечителят предварително подава декларация за съгласие резултатите на ученика и личните му данни (имена, училище и населено място) да бъдат публично оповестени.

Начало на състезателния ден за участниците в първа състезателна група (VI-VIII клас) – 10.00 часа. Редът за явяване на участниците пред журито ще се определи с жребий, преди началото на състезателния ден за първа група.

Начало на състезателния ден за участниците във втора състезателна група (IХ-ХI клас) – 11.30 часа. Редът за явяване на участниците пред журито ще се определи с жребий, преди началото на състезателния ден за втора група.

Всички длъжностни лица, определени със заповеди на Началника на РУО-Варна и на Директора на училището-домакин, участниците в състезанието и придружаващите ги учители спазват стриктно профилактичните мерки, свързани с епидемична обстановка вследствие разпространението на Covid 19.

 


Новини от музикалните сцени

Силен старт на новата учебна година за учениците от профил „Музика“. През месец септември се проведоха два престижни фолклорни конкурса: XVI –ти национален музикален фестивал "Фолклорен изгрев, който се проведе в гр. Китен и Х-ти международен фолклорен фестивал „ Море от ритми“ в гр. Балчик.

Със своите отлични изпълнения нашите момичета спечелиха сърцата на публика и жури в Китен. Сестрите Кристина и Габриела Гойкови от 10з клас и Мария-Ния Минчева от 9з клас бяха наградени със звание Лауреат I-ва степен и медал. Кристина и Габриела, заедно със своята сестра Моника бяха удостоени със звание Лауреат I-ва степен и статуетка за изпълнението си в трио, както и заслужена специална награда - "Младостта на традицията" за постоянството в своето развитие.

         В Балчик при силна конкуренция Габриела и Кристина Гойкови

бяха наградени с грамота, статуетка и парична награда от 50 лв. за второ място, а Галатея Гинчева от 11з клас с грамота, статуетка и 40 лв. за трето място.

         Да пожелаем нови успехи на талантливите момичета, които под ръководството на своите учители Росица Малчева и Радостина Манева достойно представят СУ за ХНИ „К. Преславски“ по национални и международни сцени!

     
   

 


 

"Пленер-конкурс "Архитектурното наследство на Таляна";

В края на октомври 2020 г. предстои да открием изложба с творбите от второто издание на пленера, който се проведе през септември в Таляна. Отново сме предвидили и награди за най-добрите постижения. И докато подготвяме изложбата, в навечерието на Международния ден на архитекта, който тази година се пада на 5 октомври, споделяме кадри, уловили мигове от създаването на творбите на нашите пленеристи.

Честитим професионалния празник на водещия преподавател арх. Белин Моллов! Използваме случая и да благодарим сърдечно на ръководството на

СУзаХНИ "Константин Преславски" - Варна

, че е наш основен партньор в реализацията на пленера и тази година!

Проектът се реализира от екип на Сдружение "Таляна" с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна.

 

 

 


 

СУ за ХНИ "Константин Преславски" - Варна

На първо място с пълно единодушие беше отличена 14-годишната Николета Алексовска от СУ за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски“ от специалност „Съдебна администрация“.
http://vos.bg/bg/press/news/849-2020-09-17-13-02-10