НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ

ЗА ХУМАНИТАРНИ НАУКИ И ИЗКУСТВА

"КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ" - ВАРНА
Начало Новини Учебни профили Катедри Дейности Награди Контакт Полезни връзки
 Изобразително изкуство 
 Есен 2011
 

                                                

Учебно-творческа практикаПЛЕНЕРЕсен - 2011”

  Първата за настоящата учебна година сборна художествена изложба на нашите възпитаници от профил „Изкуства” (Изобразително изкуство) е показателна за постигнатото през поредната учебно-творческа практика и оживява пред погледа на зрителя уловените мигове природна красота от Медвен, Жеравна и Котел, от Трявна, Велико Търново и Балчик.
 
Изложбата бе открита на 17. 10. 2011 година, в навечерието на християнския празник „Св. Евангелист Лука”, с посвещение на този почитан от българските художници светец - покровител.
  В изложбената зала на училищния АРТ САЛОН „Ракурси” бяха показани около 60 творби на пейзажния жанр (предимно архитектурни пейзажи), отразяващи неповторимия дух на българската възрожденска архитектура. Представени са в доста работи на „прима” изведени впечатления, претворени в различни живописни техники, а също в туш-перо, туш-лави, въглен, сух и маслен пастел, молив.
  Може да се каже, че изложбата изглежда като поетична импресия, въплътила свежестта на първото възприятие от неповторимите природни хубости на българската история и природа, източник за творческо вдъхновение за даровитите ни ученици и бъдещи художници, архитекти, дизайнери. Освен това от изложбата личи сериозното решаване на композиционни, перспективни, светлосянъчни и като цяло – на пространствени проблеми. От повечето представени работи лъха сериозна учебна подготовка и задълбочено отношение към пленерното рисуване, което е сигурен признак за бъдещото творческо развитие  и  реализация  на  нашите  ученици.

2                        3