Начало Новини Прием Учебни профили Катедри Дейности Контакт Награди Реализация Настоятелство

Български език и литература
 

На 13. 10. 2015 г в арт галерия „Ракурси” на НГХНИ „Константин Преславски”, пред общността на родителите се състоя представянето на няколко книжки с приказки. Всяка от тях има своя концепция, дух и различни автори. Но общото между всички издания, дело на настоящите седмокласници и осмокласници от профил „Хуманитарен”, е творческата енергия, с която са заредени изданията. Всички те са писани като задача, поставена в часовете по фолклор и митология от учителите Елеонора Николова и Маргарита Крумова, но авторите са надскочили рамките на конкретната учебна дейност и в крайна сметка се появиха 4 книжки, които разкриват творческите възможности на учениците, техните познания за модела, по който се гради приказката и, разбира се, представите им за добро и зло, грозно и красиво. Но най-ценното в изданията е, че те способстват за изграждането на колективен дух, отговорност, съзидателност. А това е в основата на доброто обучение и възпитание, реализирано в гимназията, реално приложение на девиза ѝ: „Ние създаваме светове”.

Книжките със заглавия: „27 живи мечти - толкова различни в нашите очи” на 7а клас, „Сбъднати мечти” на 7б клас, „Отвъд реалността” на 7в клас и „Приказки за... час”са реализирани в активно сътрудничество с учениците от профил „Изкуства” /Изобразително изкуство/, които са автори на илюстрациите към текстовете, подпомогнати от учителите художници Мина Сиракова и Иван Димитров.

Представянето на изданията премина под знака на наближаващия 01.11 – Ден на народните будители и се превърна в истинско тържество на духовността и творчеството.

След срещата с родителите на авторите на приказките предстоят нови четения пред възпитаници на различни детски заведения и болници, с които те се надяват, че ще донесат радост и много усмивки на по-малките деца. Желаем им успех!!!